How can we help you? Call us at +385-994689161

Obnovljivi izvori energije i kako ih možemo primijeniti u domaćinstvu?

voljeli biste smanjiti troškove električne energije?

Možda instalacijom fotonaponske elektrane?

Kontinuirano povećanje troškova za standardne izvore energije potaknulo je mnoge da traže alternativna rješenja. Upravo iz tog razloga, interes za obnovljivim izvorima energije veći je nego ikada prije.

Vlasnicima kućanstava zvuči zanimljivo činjenica kako je investicija u ovaj oblik potrošnje energije zapravo jednokratna. Iako je potrebno uložiti u kvalitetnu opremu, u konačnici solarna energija sa sobom ne nosi nikakve mjesečne račune.

Obnovljivi izvori energije obuhvaćaju Sunce, vjetar, geotermalnu energiju, energiju vode i biomasu. Za osobne potrebe, domaćinstvo i malo poduzetništvo preporučuje se koristiti energiju Sunca i biomase. Pitate se kako?

Više o obnovljivim izvorima energije, njihovoj uporabi te prvoj energetski neovisnoj kući na otoku Krku, pročitajte u nastavku teksta.

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE KAO TEMELJ ZA BOLJE SUTRA

Ideja da se koriste obnovljivi izvori energije postoji već dugi niz godina, no njihova primjena ipak nije baš tako razvijena.

Velike mogućnosti koje se kriju iza ovih ideja prepoznao je Vjeran Piršić, ekološki aktivist i vlasnik prve energetski neovisne kuće na Krku.

Gospodin Piršić objašnjava kako postoje tri načina za korištenje energije Sunca. Od toga su dva načina pogodna za domaćinstvo, odnosno osobnu energetiku.

Prvi način je priprema tople potrošne vode, tj. toplinskih kolektora. Drugi način obuhvaća proizvodnju električne energije uz pomoć fotonaponskih panela. Treći način omogućava kreiranje prave klasične termoelektrane na solarno „gorivo“, no kao što smo prethodno istaknuli, ovakav projekt nije ostvariv u domaćinstvu. Za sada se to radi isključivo u pustinjama jer sam proces zahtijeva puno prostora.

Nakon što je stvorio vlastitu fotonaponsku elektranu i uvjerio se u njezinu moć, Vjeran je odlučio svoje iskustvo podijeliti s cijelim svijetom. Svjestan trenutnog stanja na našoj planeti, shvatio je da je vrijeme da, makar on kao pojedinac, nešto učini po tome pitanju. U nadi da će inspirirati i mnoge druge da krenu tim putem, stvoren je priručnik pod nazivom „MOJA ENERGIJA, MOJA SLOBODA“.

KAKO NAJJEDNOSTAVNIJE NAPRAVITI FOTONAPONSKU ELEKTRANU - PRIRUČNIK VJERANA PIRŠIĆA

Primarna svrha ovog inspirativnog priručnika bila je odgovoriti na brojne upite građana koji su pokazali ogroman interes za ostvarivanjem energetske neovisnosti.

U priručniku možete pročitati osobno iskustvo koje je Vjeran Piršić stekao koristeći svoju fotonaponsku elektranu. Elektrana je priključena na elektrodistribucijsku mrežu i koristi vlastiti baterijski sustav za pohranu električne energije.

Detaljan i zanimljiv vodič ovog nadasve sjajnog aktivista donosi sve korake vezane uz projektiranje, izgradnju i spajanje fotonaponske elektrane.

Osim što je priručnik posvećen svima koji žele učiniti nešto dobro za prirodu, Vjeran ga je prije svega posvetio svojoj djeci. Na ovaj način želio je svojim sinovima pokazati kako mogu sačuvati naš lijepi planet i učiniti ga boljim mjestom za život.

INTERVJU PITANJA

  1. Kada i na koji način ste došli na ideju izgradnje vlastite fotonaponske elektrane?
  2. Koliko vremena Vam je trebalo da izrealizirate cijeli projekt?
  3. Koji su bili najveći izazovi s kojima ste se susreli tijekom procesa?
  4. Možete li nam reći malo više o isplativosti Vaše fotonaponske elektrane?
  5. Jeste li svu potrebnu opremu za izgradnju uspjeli pronaći na domaćem tržištu?
  6. Postoje li određene poteškoće s kojima se susrećete za vrijeme života u svojoj energetski neovisnoj kući?
  7. Što su Vaša obitelj i prijatelji rekli na ideju? Jeste li naišli na podršku od samog početka?

(INTERVJU) VJERAN PIRŠIĆ - FOTONAPONSKE ELEKTRANE I ENERGETSKA TRANZICIJA

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms